aksjomat
Blue: Mam problem z trzema zadaniami:
zad.1 Rzucamy dwa razy symetryczną monetą i dwa razy sześcienną kostką. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że moneta upadnie za każdym razem tą samą stroną, pod warunkiem, że
na kostce wypadnie dwa razy parzysta liczba oczek. Zakoduj wynik podając trzy początkowe cyfry
po przecinku jego rozwinięcia dziesiętnego.
Mi wyszło 125, a w odpowiedzi mam 500.
zad. 2 Miary α, β, γ kątów wewnętrznych trójkąta spełniają warunek sinα= 2sinβcosγ. Udowodnij,
że ten trójkąt jest równoramienny.
zad.3 Jaki powinien być kąt przy wierzchołku trójkąta równoramiennego o danym polu, aby promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt był największy?
eeee.... problem w tym, że nie podali, żadnego pola, więc nie wiem, o co chodzi w tym
zadaniu... xd
Pomocy
22 sty 19:27
wmboczek: 1. Kostka do monety ma się nijak − zdarzenia niezależne, można rozważać tylko monety
22 sty 19:35
wmboczek: 2. α=180−β−γ
sinα=sin(β+γ)= wzór =
na jedną stronę i ten sam wzór
sin(β−γ)=0
no i mamy
22 sty 19:52
Blue: Czyli w tym 2 udowodniłeś, że β=γ tak?
22 sty 21:09
Kacper:
22 sty 21:36
Mila:

Zadanie 3.
P− pole ΔABC
|AB|=2a
| | 1 | | √2P *sinα | |
P= |
| b2sinα⇔b= |
| |
| | 2 | | sinα | |
W ΔCDB:
| | α | | a | | α | |
sin |
| = |
| ⇔a=b*sin |
| ⇔ |
| | 2 | | b | | 2 | |
| | √2P* sinα | | α | | √2P*sinα | |
a= |
| *sin |
| ⇔a= |
| |
| | sinα | | 2 | | | |
P=(a+b)*r⇔
| | √2P*sinα | | √2P *sinα | |
P=( |
| + |
| )*r⇔ |
| | | | sinα | |
| | 1 | | 1 | |
P=√2P*sinα*( |
| + |
| )*r⇔ |
| | sinα | | | |
Teraz oblicz r'(α)
| | π | |
Funkcja r(α) osiąga maksimum dla α= |
| |
| | 3 | |
===============================
23 sty 21:44
Blue: dzięki

24 sty 10:13
Kacper:
Sporo zachodu
24 sty 10:16
Blue: Mila, na pewno nie ma prostszego rozwiązania do tego 3 zadanka?
24 sty 18:50
Mila:
Nie ma specjalnej drogi dla Blue.
24 sty 20:06
Blue: Mila, ale czy nie sądzisz, że to zadanko jest trochę za trudne jak na maturalne?
24 sty 21:14
Mila:
Owszem, za trudne, ale ćwiczysz umysł, biegłość rachunkową.
24 sty 21:31