zespolone
ola: Czy jak mam z6=(2+4i)6 to moge sobie poprostu zpierwiastkować obie strony, żeby pozbyć sie
potęg?
22 sty 19:24
Eve: nie, pierwiastki z tych liczb oblicz sie inaczej
22 sty 19:27
wmboczek: metoda długa ale uniwersalna − wzory Moivre'a po podniesieniu prawej strony
bardziej po chłopsku pod przykład to wszystko na jedną stronę i rozkład na czynniki
22 sty 19:31
Gray: Równanie ma 6 rozwiązań, które możemy zapisać w bardzo eleganckiej i zwartej postaci
| | π | | π | |
zk=(2+4i)(cos |
| +isin |
| )k, dla k=0,1,2,3,4,5. |
| | 3 | | 3 | |
22 sty 20:52