całka
ola: proszę o pomoc w obliczeniu ∫|x|
22 sty 19:07
Saris: po prostu rozbijasz wartosc bezwzględną na zlozenie funkcje i liczysz calki w zaleznosci od
argumentu x
22 sty 19:10
Eve: ∫x=..... x≥0 i
∫−x=...x<0
22 sty 19:10
ola: całe zadanie wyglądało tak ∫(x2 − |x|) ale rozdzieliłam na różnice dwóch całek, można prawda?
22 sty 19:10
Saris: można
22 sty 19:11
Eve: mozna
22 sty 19:11
Gray: Tylko pamiętaj, że funkcja pierwotna funkcji ciągłej jest funkcją ciągłą. To oznacza, że musisz
dobrać odpowiednie stałe po wyznaczeniu całek.
∫|x|dx=....
| | 1 | |
1o dla x≥0: ...= ∫xdx = |
| x2+c1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
2o dla x≤0 ...= ∫−xdx = − |
| x2+C2 |
| | 2 | |
Ta funkcja ma być ciągła w punkcie x=0, więc....
23 sty 08:44