oblicz sume skonczonego ciagu arytmetycznego 21,22,23 .....,49
dejna 36@wp.pl:
22 sty 18:31
dejna 36@wp.pl:
22 sty 18:33
Frost: a
1=21
a
n=49
r=1
a
n=a
1+(n−1)r
49=21+n−1
n=29
s=1015
22 sty 18:34
dejna 36@wp.pl: podaj liczbe wyrazow skonczonych ciagu arytmetycznego 1/2 ,3/4,1....5,49
22 sty 18:50
Frost: a
n=49
Obliczasz r a n liczysz ze wzoru
a
n=a
1+(n−1)*r
22 sty 18:54
dejna 36@wp.pl: napisz rownanie okregu statycznego do osi x w punkcie A=(2,0) i o srodku w punkcie S = (2,−3).
22 sty 18:54
Frost: (x−a)2+(y−b)2=r2
S(a,b)
punkt A należy do wykresu okręgu więc możesz jego współrzędne wstawić do równania okręgu.
22 sty 18:59
5-latek:

czy tak trudno zrobic rysunek ?
Wszystko widac
22 sty 19:01
dejna 36@wp.pl: wykaz ze trójkąt PQR jest prostokątny,gdzie P=(4,−3),Q=(2,5),R=(−2,4)
22 sty 19:01
Frost: Liczysz długość wektorów PQ PR QR i sprawdzasz pitagorasem albo z wektora prostopadłego.
22 sty 19:05