Przedziały w funkcjach
Phoebe Campbell: Zastanawiam się jaki znak wstawia się w sytuacji gdy obliczam np. sin180
o
i muszę skorzystać ze wzoru redukcyjnego z krotnością 90
o czyli:
sin 180
o = sin(2*90
o + 0
o) = +/− sin
o
Wiem, że w obu przypadkach wynik to 0, ale zastanawia mnie to ze względu na to, że są
tutaj przedziału niedomknięte..
| | π | |
Opcja 1: dla przedziału ( |
| do π) znak plus |
| | 2 | |
| | 3π | |
Opcja 2: dla przedziału (π do |
| ) znak minus |
| | 2 | |
22 sty 18:28
Draghan: Skoro masz zero, to nie stawiasz znaku.

Ale to wszystko jest również kwestią umowy, czy i które półosie zawrzesz w jakiej ćwiartce.
22 sty 18:36
Saizou :
najlepiej skorzystać z wykresu funkcji sinx

sinπ=0
22 sty 18:44
Phoebe Campbell: I tak chyba to zostawię

Dzięki.
22 sty 18:46
Gray: Zasada jest bardzo prosta, niezależnie, czy "coś" jest dodatnie, ujemny, czy zerem, mamy
sin(90o+coś) = cos(coś),
sin(180o+coś)=−cos(coś)
sin(180o−coś) = sin(coś)
22 sty 20:56