całka
Combo: Mam całkę:
| | lncosx | |
∫ |
| dx = Robie przez części: |
| | cos2x | |
u=lncosx
u
,=−tgx
v=tgx
=tglncox+∫tg
2xdx=tglncos+tgx−x+C
| | sinx | | 1 | |
∫tg2xdx=∫( |
| )2dx=∫ |
| dx−∫dx=tgx−x+C |
| | cosx | | cos2x | |
Dobrze tak mam?
22 sty 18:26
Dawid: a skąd te tg2x?
22 sty 18:33
Combo: Z całkowania przez części : u,,*v .....=−∫−tg2x
22 sty 18:40
Saris: dobrze.
22 sty 18:44
Combo: Dziekuję
22 sty 18:45
Mila:
Dobrze myślisz, ale za takie zapisy to dostaniesz ndst, nie ma argumentu przy tangensie.
=tg(x)*ln(cosx)+tg(x)−x+C
22 sty 18:46
Combo: Mila,to z pośpiechu ,na kartce jak liczę jest wszystko pięknie ! Dziękuję wszystkim !
22 sty 19:02
Mila:
22 sty 22:19