Granica-silnia
Combo: Jeśli mam granicę:
| | 2n!+5 | |
lim n→∞[( |
| )n! +n√3n3+3]= |
| | 2n!−4 | |
To rozbijam na sumę dwóch granic i licze je osobno,w pierwszej doprowadzam do liczby e,wyszło
mi cos takiego:
| | 9 | | n! | | 1 | |
limn→∞(1+ |
| )2n!−4]do potęgi |
| }=[e9] do potęgi − |
| =e do potęgi |
| | 2n!−4 | | 2n!−4 | | 2 | |
Czy to jest okej?
Z drugą granicą mam problem ,bo trzeba skorzystać jak mniemam z tw. o 3 ciągach
Ograniczeniem z góry bedzie ,tak myślę.
lim n→
∞ 3√2*3n3=limn→
∞3√2*lim n→
∞3√3n3 =1*...
Ile ta druga granica wychodzi?
I czym ograniczyć ją z dołu?
Prosze o wskazówki
22 sty 18:10
ICSP: 3n3 ≤ 3n3 + 3 ≤ 3n3 + 3n3 dla n ≥ 2
Jednak samo "rozbicie na sumę dwóch granic" bez odpowiedniego komentarza może być traktowane
jako błąd.
22 sty 18:19
Combo: Hmmm.... No faktycznie z dołu można po prostu ograniczyć 3n
3 
A ile to jest lim n→
∞n√3n3 ? 3?
A ta pierwza moja granica jest okej?
Dlaczego takie rozbicie może być błędem?
22 sty 18:24
ICSP: n√3n3 =
n√3 * (
n√n)
3 → 1 * 1
3 = 1.
| | 1 | |
Pierwsza powinna wyjść e9/2 ( nie mam pojęcia skąd Ci się − |
| wzięła ) |
| | 2 | |
Rozbijasz na sumę dwóch granic, ale skąd wiesz, że będą one skończone ?
22 sty 18:29
Combo: | | 1 | |
Faktycznie ta granica w potędze z silnią to |
| |
| | 2 | |
Hmmm.. ICSP ,jeśli wyszła by mi +/−
∞ wtedy bym się martwił
22 sty 18:33