proszę o rozwiązanie
Weronika: Punkty A(−5,2), B(3,−6), C(4,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Wyznacz równanie osi
symetrii tego trójkąta.
22 sty 18:03
Janek191:

S − środek odcinka AB
S = ( − 1; − 2)
Oś symetrii , to prosta SC
C = ( 4 ; 3)
y = a x + b
− 2 = − a + b
3 = 4 a + b
−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
5 = 5 a
a = 1
−−−
b = a − 2 = 1 − 2 = − 1
−−−−−−−−−−−−−−
Odp.
y = x − 1
==========
22 sty 18:56
5-latek: Czyli www.zadane .pl
22 sty 18:57
Janek191:
O co pytasz ?
22 sty 18:59
Eta:
W zadane.pl ........ dają
gotowce na
tacy
22 sty 19:18