ekstrema
pilne: Znajdz lokalne ekstrema funkcji:
f(x)= 4(x+x−1)=
22 sty 17:32
Janek191:

f(x) = 4*( x +
1x) ; x ≠ 0
więc pochodna
f '(x) = 4*(1 −
1x2) = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 1
II pochodna
więc
f" ( −1) = − 2 < 0 − funkcja f ma w punkcie x = − 1 maksimum lokalne
f " ( 1) = 2 > 0 − funkcja f ma w punkcie x = 1 minimum lokalne
22 sty 17:42
Combo: Janek191,przeciez do wyznaczania ekstremum lokalnych wystarczy pierwsza pochodna... Warunek
konieczny i dostateczny istnienia ekstremum itd.
22 sty 18:44
Saizou :
Combo a znajdź czy jest to jest min/ max lokalne, nie badając drugiej pochodnej ani znaku
funkcji
22 sty 18:46
Saris: Kolega skorzystał z innego warunku wystarczającego na istnienie ekstremów z II pochodnej i jest
ok.
Przegladnij sobie definicje Ekstremum na wikipedii i znajdziesz różnice w tych twierdzaniach.
22 sty 18:52