całkowanie
Borysek: Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić gdzie popełniam błąd ?
Mam takie zadanie: ∫(1−lnx)/x dx
i rozwiązuje go na 3 sposoby:
1) ∫(1−lnx)/x dx = ∫ (1−lnx) * 1/x i korzystając ze wzoru ∫ f(x)
α * f'(x) = f(x)
α+1 / α+1+c
otrzymuje wynik = lnx
2 / 2 + c
2) ∫(1−lnx)/x dx = ∫ 1/x − ∫ lnx/x = ∫ 1/x − ∫ lnx * 1/x i korzystając ze wzorów: ∫f'(x)/f(x)
dx = lnlf(x) + c oraz ∫ f(x)
α * f'(x) = f(x)
α+1 / α+1+c otrzymuje wynik lnlxl − lnx
2/2
3) ∫(1−lnx)/x dx metodą podstawiania, gdzie t = 1−lnx, a dt= −1/x dx otrzymuje ∫ t/x * (−x dt)
= −∫ t dt = −t
2/2 +c = −(1−lnx)
2/2 +c
Pomocy, bo nie mogę znaleźć gdize jest błąd, albo jak by ktoś mógł potwierdzić, że wsyzstkie
metody są dobre.
Z góry dzięki za odpowiedź