Wyznacz przedział
Dawid:

Czy mógłby mi ktoś rozwiązać taką nierówność i napisać jaki jest przedział
(m−2)(m+2)>0 wiem że ma wyjść m∊(−
∞,−2)∪(2.+
∞) ale nie rozumiem dlaczego akurat tak

Bo przecież jeżeli sb policzę:
m−2>0 ⇒ m>−2 i m+2>0⇒m>2
Więc
22 sty 17:04
Dawid: Ehh nie dokończyłem....
Więc przedział to m∊(2,+
∞)....
Więc gdzie się mylę?
22 sty 17:05
Eve:

tego tak nie liczysz
pierwiastkami są 2 i −2
22 sty 17:06
Frost:

m−2=0⇒m=2
m+2=0⇒m=−2
22 sty 17:09
5-latek:

Przeciez (m−2)(m+2)= m
2−4 (bo to wzor skroconego mnozenia
czyli mamy miejsca zerowe m=2i m=−2
Jesli narysujemy wykres tej funkcji y=m
2−4 to zobacz gdzie jest ona >0
22 sty 17:10
5-latek:
22 sty 17:11
Dawid: ojć nie było pytania

Dzięki : ***
22 sty 17:21