matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
ade23:
x
3
−2x
2
−1
∫
dx
x
2
−1
22 sty 16:53
Dawid:
Podziel licznik przez mianownik
22 sty 16:53
Eve:
mianownik na czynniki ułamki proste
22 sty 16:54
Dawid:
x−3
x
3
...=∫xdx−∫2dx−∫
dx=∫xdx−∫2dx−∫
dx−∫
dx=
x
2
−1
x
2
−1
x
2
−1
1
2x
dx
∫xdx−∫2dx−
∫
dx−3∫
= i już prosto
2
x
2
−1
x
2
−1
2
22 sty 17:02