równania i nierówności
george: witam, mógłbym prosić o rozwiązanie tych przykładów lub wytłumaczenie jak do nich podejść?
wdzięczny byłbym bardzo
1) √10x+6=9−x
2) (13)x−3≤19
3) log12x + log12(34−x)=3
4) ctg3x ≤1
5) f(x) = √1/x3−1 + 12x−1
22 lis 17:09
BiebrzaFun : 1)
zał.
10x+6≥0
10x≥−6
oraz ,ponieważ z lewej jest pierwiastek kwadratowy 9−x≥0⇒x≤9
√10x+6=9−x /()
2
10x+6−81+18x−x
2=0
x
2−28x+75=0
Δ=484
√Δ=22
x
1=3
x
2=25 odrzucamy bo nie należy do dziedziny
odp.x=3
22 lis 17:47
22 lis 18:03
george: dzięki wielkie

widzę, że lecisz po kolei i mam nadzieję że dalsze też rozgromisz, tak więc
czekam na pkt4 najbardziej z jakimś wytłumaczeniem

czym właściwie jest ten ctg3x, żebym
wiedział na przyszłość jak to ugryźć i rozłożyć hehe
22 lis 18:12
george: przypominam się, bo potrzebne mi to
22 lis 18:55
Godzio: to ja w takim razie zrobie to z ctg
22 lis 19:04
Godzio: ctg3x ≤1
| | π | | kπ | | 5π | | kπ | |
x∊< |
| + |
| , |
| + |
| ) |
| | 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
22 lis 19:09
Godzio:
mamy kąt 3x i napoczątku przyrównujemy do kąta odpowiadającemu wartości 1
ale kąt 3x może być większy równy lub mniejszy od 45o (kat dla 1) wię trzeba dodać kπ (bo taki
jest okres dla ctg)
22 lis 19:10
george: dzienks hehe
a przy 'x należy do' jest z lewej domknięty dlatego, że było '≤', ta, czy jak?
22 lis 19:19
BiebrzaFun : 3)
| | 3 | | 3 | | 3 | |
zał.x>0 i |
| −x>0→ −x>− |
| →x< |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
log |
| x( |
| −x)=log |
| |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 8 | |
8x
2−6x+1=0
Δ=4
√Δ=2
22 lis 19:21
Godzio: to trzeba zobaczyc na wykresie ctg jest od (0,π) wiemy ze 3x nie zaczyna sie od 0 wiec kazdy
kat do
π bedzie domknięty, natomiast z drugiej strony wykres jest mniejszy od 1 az do π i nigdy do π
nie dochodzi wiec jest otwarty
mam nadzieje ze wytlumaczylem

jak nie rozumiesz to narysuj wykres oznacz to to zobaczysz

a ja ide odpocząc
22 lis 19:23
BiebrzaFun : o co chodzi w 5)?
22 lis 19:24
george: @Godzio: no skumałem, dzięki wielkie, życie człowiekowi ratujesz

@BiebrzaFun: yyy.. w sumie to sam niewiem

niemam polecenia, ale wydaję mi się, że wyznaczyć
dziedzinę
22 lis 19:32
george: btw − BiebrzaFun Tobie też dzienks oczywiście za fatygę hehe
22 lis 19:34
BiebrzaFun : pod pierwiastkiem jest:
22 lis 19:36
george: jest "felek" − cokolwiek to znaczy w tym przypadku

hahah
22 lis 19:50
BiebrzaFun : x
3(1−x
3)≥0
x
1=0
x
2=1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x∊(0;1> i x≠ |
| ⇒x∊(0; |
| )U( |
| ;1> |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
22 lis 20:01
george: dzięki wielkie jeszcze raz hehe
22 lis 20:17