Z tali 52 kart losujemy jednocześnie cztery karty . Oblicz prawdopodobieńswto ż
Karolajna : Z tali 52 kart losujemy jednocześnie cztery karty . Oblicz prawdopodobieńswto że wsród nich są
dwa króle jesli wiadomo ze jest wsród nich co najmniej jeden as .
22 sty 16:03
Frost:
A− wśród nich są 2 króle
B−wśród nich jest co najmniej 1 as.
B rozpatrujemy na przypadki gdy jest 1 as lub 2 lub 3 lub 4.
| | | | | | | | | | | | | | | |
B= | * | + | * | + | * | + | =69184+6768+192+1=76145 |
| | | | | | | | |
A∩B − wśród wylosowanych kart są 2 króle i co najmniej 1 as (czyli 1 albo 2)
| | 1092 | |
P(A|B)=U{P(A∩B)}{P(B)= |
| |
| | 76145 | |
22 sty 16:16
Frost: W sumie P(A) jest zbędne
22 sty 16:18
Magda: Dziękuje ślicznie
22 sty 16:28