Pola figur
Sandra: Proszę o pomoc z tymi zadaniami− z góry bardzo dziękuje.
1. W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 20 cm i 21 cm. Oblicz długość
wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną.
2. W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 16 cm a długość wysokości poprowadzonej
na tę podstawę jest równa 15 cm.Oblicz długości pozostałych wysokości.
22 lis 17:08
marzena: 1)a
2+b
2=C
2 podstaw i wylicz a potem
| | a*b | |
h= |
| i masz  |
| | c | |
22 lis 19:03
Godzio:
na tej samej zasadzie co wcześniejsze obliczasz ramie trójkąta
8
2+15
2=b
2
i przyrównujesz pola
16*15=b*h
22 lis 19:15
Godzio:
na tej samej zasadzie co wcześniejsze obliczasz ramie trójkąta
8
2+15
2=b
2
i przyrównujesz pola
16*15=b*h
22 lis 19:15
marzena: 2)16 cm długość całej podstawy
to 8cm będzie miała połowa a
2=15cm.
b
2=8cm to po zastosowaniu a
+b
2=c
2 wyjdzie nam że długość ramienia wynosi 17 cm.
czyli podstawa "c"=16 ai b=17 h=15
i jeżeli mam dobry wzór na wysokości trójkąta to
| | a√3 | |
h= |
| czyli trzeba podstawić i rozwiązać  |
| | 2 | |
22 lis 19:24
marzena: DO WIADOMOŚCI DLACZEGO 8CM A NIE 16 .DLATEGO ŻE TRÓJKĄT RÓWNORAMIENNY TO DWA TRÓJKĄTY
PROSTOKĄTNE .TAK JA TO ROZUMUJE NIE WIEM JAK INNI

22 lis 19:27
Nikka: do takich zadań wypadałoby zrobić rysunek...wprowadzić oznaczenia i dopiero rozwiązywać!
w pierwszym zadaniu obliczamy długość przeciwprostokątnej... czyli nie może to być 'a' Marzeno
bo wtedy byłoby a2 = b2 + c2 a zgodnie z tym co napisałaś do zadania 1 to
przeciwprostokątną jest c...
22 lis 19:43