styczna do funkcji
dragon: Dana jest funkcja
Uzasadnij ze kąt między styczną do wykresu a osią OX jest kątem rozwartym oraz znajdź równanie
stycznej, dla której kąt między styczną do wykresu a osią OX jest równy 135 stopni
22 sty 15:27
dragon: Tak w sumie nie wiem od czego zacząć, bo to jest funkcja homograficzna. narysowałem tylko w
sumie wykres z którego widac że styczna musi być malejąca, co wskazuje że tworzy z osią OX kąt
rozwarty... ale jak to opisać?
a co do drugiej częsci zadania to nie mam żadnego pomysłu.
22 sty 15:30
Frost:

| x−2 | | x−5+3 | | 3 | |
| = |
| =1+ |
| |
| x−5 | | x−5 | | x−5 | |
| | 3 | | x−2 | |
y= |
| Translacja o wektor [5,1] f(x)= |
| |
| | x | | x−5 | |
Nie wiem czy można z rysunku ale pewnie można, to widać.
a potem ten kąt 135
o : tg135
o=a
y=ax+b
masz a z tg brakuje Ci b.
Jak możesz porównać wzór prostej y i f(x) będziesz miał punkty styczności
22 sty 15:33
dragon: | | −√2 | |
tzn wiem, że tg135 to będzie |
| I to posłuży przy wzorze na równanie stycznej. ale |
| | 2 | |
skąd mam wziąć x
0
22 sty 15:34
dragon: O, super kolego Frost, o to mi chodziło
22 sty 15:34
dragon: aczkolwiek nie do końca, bo tu chyba trzeba użyć również pochodnej prawda?
22 sty 15:36
Frost: Możesz i z pochodnej
y−f(x0)=f'(x0)(x−x0)
gdzie: f'(x0)=a
22 sty 15:38
5-latek: | | −√2 | |
Ale rowniez tg135≠ |
| tylko =−1 |
| | 2 | |
22 sty 15:38
Frost: tg(135o)=tg(90o+45o)=−ctg(45o)=−1
22 sty 15:43
dragon: lekka kaszanka mi wychodzi... jak wam wychodzi to b?
22 sty 15:46
dragon: bo sprowadziłem
i wychodzi mi Δb=226...
22 sty 15:47
dragon: A NIE, dobra, już wiem

Δb=48 mi wychodzi...
22 sty 15:50
dragon: ok, już wybrnąłem, super dzięki za pomoc,Frost
22 sty 15:52
Frost: Rozumiem, że z pochodnej nie robisz?
22 sty 15:52