Przybliżona wartość
Klaudia: Oblicz z formuły taylora przybliżoną wartość ln1,1 oraz błąd przybliżenia.
22 sty 15:16
PW: Masz pewną swobodę, bo nie powiedzieli ile wyrazów rozwinięcia trzeba liczyć.
Weźmy więc skromnie pięć pierwszych pochodnych:
f(x) = lnx
f
(3)(x) = +2x
−3
f
(4)(x) = −2·3x
−4
f
(5)(x) = +2·3·4x
−5.
Już widać jak to działa, w razie potrzeby obliczymy bez trudu pochodne wyższych rzędów.
Teraz bierzemy wzór Taylora i piszemy jego rozwinięcie w otoczeniu liczby 1:
ln(1+01) = ln(1) + ....
Reszta w postaci Lagrange'a zależy od wartości piątej pochodnej w pewnym punkcie leżącym między
1 a 1,1. − to mamy oszacować jak błąd przybliżenia.
22 sty 16:01
Klaudia: Mogę prosić dokładnie rozpisaną formułę Taylora dla tego przykładu oraz skąd wziąć błąd
przybliżenia.
22 sty 18:14
Saris: Masz jakies c∊(0,x)
I twoje x
0=1
| | f(6)(x0) | |
|R5(x)|=| |
| *(x−x0)6| |
| | 6! | |
liczysz dla x=1,1
a x
0 wybrałaś 1
To jest błąd przybliżenia dla rozwinięcia do 5 wyrazu włącznie.
22 sty 18:26