z parametrem
yolo: wyznacz te wartości parametru m dla których zbiorem rozwiązań danej nierówności jest zbiór
liczb Rzeczywistych
| | −x2+x−3 | |
f(x)= |
| ≤ 0 |
| | mx2+2x+m | |
w mianowniku m ∊ R \ {−1,1}
licznik ma deltę mniejszą zero, tzn że nie ma z niego żadnych pierwiastków. więc f(x)=0 jest
spełnione. co natomiast gdy f(x)<0?
Prosze o wskazówki
22 sty 15:00
J:
licznik jest zawsze ujemny , zatem mianownik musi być dodatni ...
musisz rozpatrzyć 3 przypadki:
1) m = 0
2) m > 0
3) m < 0
22 sty 15:04
Frost: Rozwiązaniem będzie każdy x∊R wtedy gdy mianownik nigdy nie będzie 0
więc mx2+2x+m≠0
funkcja kwadratowa
Δ<0
22 sty 15:05
Frost: Czy źle mówię?
22 sty 15:06
J:
źle ... licznik jest zawsze ujemny , więc mianownik musi być zawsze dodatni ..
22 sty 15:08
yolo: Frost, wyszło mi m należące od −1 do 1... (dobrze?)
22 sty 15:08
yolo: po kolei
jak m=0 to mamy funkcję
2x<0
x<2
m>0
m<0
i jak te dwa rozpatrzeć? bo nie wiem :<
22 sty 15:11
Frost: Fakt, źle mówię. Kompletnie nie zauważyłem, że to nierówność jest i zrozumiałem, po prostu, że
ta funkcja f(x) nie może mieć liczb wyrzuconych z dziedziny.
Więc tak jak J mówi:
Jeśli masz licznik mniejszy od 0 zawsze więc mianownik musi być większy od 0
22 sty 15:12
yolo: tfu, co ja tam napisałem.... przy m=0 x<0
22 sty 15:12
yolo: a pomożecie mi rozpisać przy m>0 i przy m<0? bo nie wiem za bardzo...
22 sty 15:13
J:
1) m = 0 nie spełnia warunków , bo mianownik zmienia znak ..
2) m > 0 i Δ < 0
3) m < 0 nie spełnia warunków, bo mianownik nigdy nie będzie stale dodatni ..
22 sty 15:15
yolo: czyli wychodzi mi m∊(1,∞) (dobrze?)
22 sty 15:18