1
Foxal: Zadanie
w(x)=x3(x+1)+x2(1−x−x2) i w(x)=(x3+x+1)−1
jak okreslic stopien wielomianu?
22 sty 14:45
J:
1) stopień 2
2) iloraz jedynki przez wielomian stopnia 3
22 sty 14:48
Foxal: drugi wielomian jest do potegi −1
i dlaczego w 1) jest stopien 2 skoro widze ze najwieksza potega to 3?
22 sty 14:51
J:
1) wykonaj działania i zredukuj ... zobaczysz stopień ..
2) nie ma wielomianów stopnia ujemnego
22 sty 14:53
Foxal: aha, to dzieki.
i jezeli mam x2*y2+x3
to mam wielomian stopnia 4?
bo na tej strone w definicjach nie uwzglednili takiego przypadku
22 sty 14:57
J:
...to już nie jest wielomian ( bo masz dwie zmienne: x i y )
22 sty 14:58
J:
...to już nie jest wielomian ( bo masz dwie zmienne: x i y )
22 sty 14:58
J:
a określ stopień wielomianu: w(x) = 4 ...?
22 sty 14:59
Foxal: tzn x2*y6*z3 to bedzie jednomian stopnia 11?
22 sty 15:01
Foxal: dla w(x)=4 stopien wielomianu to 0
22 sty 15:01
J:
wielomiany mają tylko jedną zmienną ....
jednomian to wyrażenie postaci: a*xn ....gdzie n jest liczbą naturalną ...
22 sty 15:07
Foxal: rozumiem ze na 2 moje wczesniejsze posty sam sobie poprawnie odpowiedzialem?
22 sty 15:09
J:
15:01 .. to nie jest wielomian ...( trzy zmienne)
22 sty 15:17
Foxal: napisalem "jednomian" obok 3 zmiennych.
22 sty 15:19