Eksrema lokalne - proszę o pomoc :)
Monika: Dana jest funkcja f(x) = xln2x
a) wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji.
22 sty 14:32
J:
| | 1 | |
f'(x) = ln2x + x*2lnx* |
| = lnx(lnx+2) .... teraz miejsca zerowe pochodnej...? |
| | x | |
22 sty 14:36
Monika: to chyba tylko jedno miejsce zrowe wychodzi ? x = 1

Bo lnx = −2 tp nie ma takiego x ?
22 sty 15:26
J:
lnx = − 2 ⇔ lnx = lne−2 ⇔ x = e−2
22 sty 15:29
Monika: Wytłumaczył byś mi skąd się to wzięło ? Jakiś wzór ?
22 sty 15:44
J:
−2 = 1*(−2) .. za jedynkę podstawiasz : 1 = lne ..masz: −2lne = lne−2 , bo lnxn= nlnx
22 sty 15:46
Monika: Dziękuje bardzo!
22 sty 16:02