matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
ktos:
Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć a) (
√
3
+ i)
15
π
π
b) (sin
+ icos
)
10
5
5
22 sty 12:43
J:
a) IzI =
√
3 +1
=
√
4
= 2
x
√
3
cosα =
=
IzI
2
1
sinα =
2
π
α =
6
5
5
.. = 2
15
(cos
π + sin
π*i)
2
2
22 sty 13:03