zadanie
oki: Napisz równania stycznych do okręgu "o" i przechodzących przez punkt "A", jeśli:
1) o: x2+y2−6x+8y+21=0 ; A(5,−1)
Wiem ze to zadanie juz bylo ale nie zostalo rozwiazane gdyz zalozyli ze zamiast 21 powinno byc
12 a tak nie jest. Prosze o pomoc
22 sty 12:19
Frost: prosta y=ax+b do tej prostej wstawiasz punkt A
−1=5a+b ⇒b=−1−5a
y=ax−1−5a
Wzór okręgu:
x2+y2−6x+8y+21=0
(x−3)2−9+(y+4)2−16+21=0
(x−3)2+(y+4)2=4
Wstawiasz równanie prostej
(x−3)2+(ax−5a−1+4)2=4
(x−3)2+(ax−5a+3)2=4
Doprowadzasz do równania kwadratowego chcesz mieć 1 punkt styczności prostej z okręgiem więc
Δ=0
wyjdą Ci 2 współczynniki kierunkowe, obliczasz równania prostych.
22 sty 12:44