ułamki proste
mar: Czy rozkład na ułamki proste takiego ułamka będzie wyglądał tak:
| x3+x2+x+1 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2(x2+2x+2) | | x | | x2 | | x2+2x+2 | |
22 sty 12:08
J:
..tak.
22 sty 12:09
Dawid: Tak
22 sty 12:10
mar: ... to coś mi się nie zgadza, bo teraz po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i uporządkowaniu
w liczniku mam:
x4(A+C) + x3(2A+B+D) + x2 (2A+2B) + x2B
i nie mam żadnego wyrazu wolnego, który jest w liczniku po lewej stronie...
22 sty 12:16
Dawid:
Ax(x2+2x+2)+B(x2+2x+2)+x2(Cx+D)
Ax3+2Ax2+2Ax+Bx2+2Bx+2B+Cx3+Dx2
1=A+C
2=2A+B
1=2A+2B
1=B
22 sty 12:23
Dawid: lepiej nie sprowadzać do wspólnego mianownika bo można się pomylić i przemnożyć to wszystko
przez x2(x2+2x+2)
22 sty 12:24
mar: No rzeczywiście, źle to sprowadziłem za dużo o x wszędzie wymnożyłem. Dawid w Twoim układzie
równań jest chyba błąd i powinno być
1=A+C
1=2A+B+D
1=2A+2B
1=2B
Ogólnie to całkę rozwiązuje z tego ułamka i teraz mi wychodzi po wyliczeniu A B C D 3 całki i
dwie wyliczyłem bez problemu, a trzecia jest postaci:
i zrobiłem coś takiego
| | 2x+2 | | 1 | |
= 2∫ |
| − 2∫ |
| |
| | x2+2x+2 | | x2+2x+2 | |
pierwsza to ln, a ta druga? to postać kanoniczna?
22 sty 12:45
Dawid: No tak 2B zapomniałem 2 dopisać.
Tak postać kanoniczna i potem przez podstawienie
22 sty 12:59
mar: ok to już sobie poradzę, dzięki!
22 sty 13:12