prosze o pomoc
fgd: 1.Dany jest ciąg arytmetyczny −13, −9, −5, −1, … Ile wynosi dwudziesty wyraz tego ciągu?
a20=63
2. Oblicz sumę dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a2= −4 i a5= 32
q=−2 a1=2 S9= 342
3. Podaj pierwsze trzy wyrazy ciągu określonego wzorem: an=7− (−2)nn
4. Znajdź a1 oraz różnicę ciągu arytmetycznego, w którym a10= −12 i a5= 3
5. Oprocentowana lokat długoterminowa w pewnym banku wynosi 5% w skali roku. Oblicz, jaką kwotę
wpłacono do banku, jeżeli odsetki od tej kwoty po dwóch latach wynoszą 1025.
6. Na lokatę 3−miesięczną wpłacamy 6 000zł. Oprocentowanie tej lokaty wynosi 7%. Ile wynosi
suma odsetek po 2 latach?
22 lis 17:02
ula: 1) zrób z wzoru na n−ty wyraz ciągu artmetycznego
a
n=a
1+(n−1)*r
a
20=−13+(20−1)*(−13+9)=63
a
1 i q oblicz z wzoru na n−ty wyraz c. g.
{a
2=a
1*q
2−1
{a
5=a
1*q
5−1
a
1=
−4q
32=−4*q
3 →q=−2
a
1=2
22 lis 19:39
ula: 1) zrób z wzoru na n−ty wyraz ciągu artmetycznego
a
n=a
1+(n−1)*r
a
20=−13+(20−1)*(−13+9)=63
a
1 i q oblicz z wzoru na n−ty wyraz c. g.
{a
2=a
1*q
2−1
{a
5=a
1*q
5−1
a
1=
−4q
32=−4*q
3 →q=−2
a
1=2
22 lis 19:41
ula: 3) pod n podstaw kolejno 1, 2, 3
4) an=a1+(n−1)*r
{−12=a1+(10−1)*r
{3=a1+(5−1)*r
r=−3
a1=9
22 lis 19:50