układ równań
gość: Rozwiąż układ równań x−2y+z=0
3x+y−z=0
−2x+4y−2z=0
22 sty 11:58
gość: pomoże ktoś?
22 sty 12:36
Frost: Nic trudnego, wylicz np. z pierwszego równania x wstaw do drugiego i trzeciego potem z drugiego
wylicz koleją zmienna i wstaw do trzeciego. wtedy masz obliczoną jedną zmienną. Wstawiasz ją
do drugiego równania ponieważ tam po podstawieniu za x=2y−z ( pierwsze równanie) masz 2
zmienne ale jedną masz obliczoną więc obliczysz już drugą, a trzecią zmienną x to już nie
problem obliczyć mając dwie pozostałe.
22 sty 12:46
AS: Sposób 1 − metoda podstawiania
Z 1−ego równania: z = 2*y − x i wstawiam do 2−go i 3−go równania
3*x + y − (2*y − x) = 0
−2*x + 4*y − 2*(2*y − x) = 0
Po uporządkowaniu
4*x − y = 0
−x = 0 => x = 0
y = 4*x = 4*0 = 0
z = 2*0 − 0 = 0
Rozwiązaniem; (0,0,0)
22 sty 12:50
gość: | | 4 | | 6 | | 2 | |
wychodzi coś takiego y= |
| z , z= |
| y , x= |
| z ? |
| | 6 | | 4 | | 6 | |
22 sty 12:59
AS: Wersja 2
dzieląc 3−e równanie przez −2 otrzymamy
x − 2*y + z = 0 identyczne z 1−ym
W takim razie do rozwiązania
x − 2*y + z = 0
3*x + y − z = 0 stronami dodając
4*x − y = 0 => y = 4*x
z = 2*y − x = 2*4*x − x = 7*x
Rozwiązaniem jest:
x = R , y = 4*x , z = 7*x
22 sty 13:00