hospital
areek: oblicz stotuja regule Hosptala
22 sty 11:39
areek: to jest e do potegi 5/x
22 sty 11:40
areek: i przyklad b)
| | x−arctgx | | 0 | | −1 | |
lim x−>0 |
| = |
| =z pochodnej wyszlo |
| =− ∞  |
| | x2 | | 0 | | 0 | |
22 sty 11:43
J:
| | e5/x | |
= lim |
| = [H] = 5*e5/x = 5 |
| | | |
22 sty 11:48
areek: a mozesz mi wytlumaczyc jak ta pochodna policzyc krok po kroku? rozumiem, ze ze wzoru na
dzielenie.
22 sty 11:56
J:
nie ... liczysz pochodną licznik i pochodną mianownika..
..po skróceniu dostajesz: 5e
5/x
22 sty 11:59
areek: a czemu nie licze ze wzoru na dzielenie ?
22 sty 12:00
areek: aha, juz widze, czyli zapisje tak aby otrzymac szpitala, a potem moge juz normalnie odwrocic?
22 sty 12:02
J:
..nic nie odwracasz ...przekształcasz funkcję wyjściową tak,
aby zastosować regułę ( patrz:11:48)
22 sty 12:04
areek: a pochodna z e5/x to jak liczysz?
22 sty 12:05
areek: a ten przyklad b to dobrze?
22 sty 12:08
J:
przecież Ci napisałem: 11:59
22 sty 12:09