wk i wyp
areek: wkleslosc i wypuklosc oraz PP
f(x)=(x2+1)ex D=x>=0
jak pochodna policzyc?
z jakiego wzoru? Na mnozenie?
22 sty 11:12
5-latek: Tak z tego wzoru
22 sty 11:15
J:
f'(x) = 2xex +ex(x2+1) = ex(x2+2x+1) = ex(x+1)2
22 sty 11:16
5-latek: Czesc
J 
czy takie pochodne z liczba e lub ln sa w liceum ?
22 sty 11:18
J:
.. no i popraw dziedzinę ...
22 sty 11:18
J:
Cześć..

nie znam programu, ale myślę,ze tak..
22 sty 11:19
5-latek: Tak tylko z ciekawosci zapytalem
22 sty 11:20
Frost: Ja w liceum nie miałem a jestem w klasie maturalnej
22 sty 11:21
areek: co z dziedzina jest nie tak?
x>=0
jesli chodzi o zapisa to szybko pisze i nie pisze dokladnie, ale jest dobra?
22 sty 11:21
Dawid: Czemu x≥0?
22 sty 11:23
areek: no bo to jest potega przy e, ona musi byc >=0 tak?
22 sty 11:24
Dawid: nie prawda
22 sty 11:26
Dawid: D=R
22 sty 11:27
areek: czyli R?
bo na kalkulatorze wychodzi z np.−8
22 sty 11:27
J:
Dawid ... ortografia...
22 sty 11:28
J:
schowaj ten kalklator ... i myśl, kalkulator nie myśli ...
22 sty 11:28
areek: jak bedzie 2 pochodna z tego?
22 sty 11:33
Dawid: To już trzeba obliczyć
y'=(ex(x+1)2)'=(ex)'(x+1)2+ex((x+1)2)'=ex(x2+4 x+3)
22 sty 11:38
J:
f"(x) = ex(x+1)2 +2ex(x+1)
22 sty 11:40
J:
lepsza postać: ex(x+1)(x+3) ..
22 sty 11:42