Frost: Ω=36
A−różnica jest liczbą podzielną przez 3.
Największą różnice jaką możesz dostać to 6−1=5.
Więc liczba podzielna przez 3 ze zbioru {1,2,3,4,5) to 3
więc szukamy takich liczb których różnica będzie równa 3.
(6,3)(5,2)(4,1) ale moim zdaniem można wyrzucić też (3,6) (2,5)(4,1)
A=6
B− dzielnikiem liczby 6. Dzielniki liczby 6 to : 1,2,3,6
Jak już wcześniej pisałem największa różnica to 5 więc 6 nie będziemy mięli nigdy. Dla 3 mamy
wypisane wyżej więc zostaje 1 i 2.
dla 1:
(6,5)(5,4)....(2,1) =5 kolejność ważna więc możemy mieć jak i przy trójce więc 5*2
dla 2:
(6,4)(5,3)..(3,1)=4 i kolejność wiec 4*2
B=6+10+8=24
Jak odpowiedzi się nie będą zgadzały to pisz.