Funkcje.
ciemna: Napisz wzór funkcji, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y= −15x+10 oraz
punkt A=(−5,3)
a)dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości mniejsze od 12?
22 lis 17:01
ciemna.pomocy!! ;/: Napisz wzór funkcji, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y= −15x+10 oraz
punkt A=(−5,3)
a)dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości mniejsze od 12?
22 lis 17:13
Godzio: a=−15 bo jest rownloegly
podstawiamy punkt
−5=−15*3+b
−5=−45+b
b=40
−15x+40<12
−15x<−28
22 lis 17:16
marzena:
jeżeli to o ten ułamek chodzi bo jest nie wyraźny
22 lis 17:29
marzena: | | 1 | | 1 | |
jeżeli o |
| to podstaw zamiast |
| |
| | 5 | | 3 | |
22 lis 17:31
ciemna.pomocy!! ;/: hymm.. nie rozumiem o co chodzi, że dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartości mniejsze
od 12

z góry dziękuje ; ))
22 lis 17:36
Godzio: źle spojżałem bo w 2 poście było −15 i przepisałem

czyli to co napisała
marzena czyli;
12>y
36>−x−4
40>−x
x>40
22 lis 17:54
marzena: | | 1 | |
3=− |
| *(−5)+b y=ax+b zapamiętaj ten wzór na |
| | 5 | |
funkcje liniową
1+b=3
b=3−1
b=2
| | 1 | |
y=− |
| x+2 wzór drugiej funkcji
|
| | 5 | |
12>y
60>−x+10
x>10−60
x<−50 jeżeli musimy zmienić znak na przeciwny bo zawsze m,am z tym problem
funkcja przyjmuje wartości mniejsze od 12 gdy x<−50


Godzio sprawdź

22 lis 18:19
Godzio: dobrze
22 lis 18:21
marzena: czyli zmieniam znak na przeciwny gdy liczba jest ujemna
22 lis 18:23
marzena: czyli zmieniam znak na przeciwny gdy liczba jest ujemna
22 lis 18:23
Godzio: a rzeczywiście, skoro przeniosłaś x to już nie trzeba znak zmienia sieprzy mnozeniu i dzieleniu
22 lis 18:26
Godzio: a rzeczywiście, skoro przeniosłaś x to już nie trzeba znak zmienia sieprzy mnozeniu i dzieleniu
22 lis 18:26