Zmienna losowa
Eryk:

Zmienna losowa X ma rozkład prawdopodobieństwa (rysunek)
a) znajdź dystrybuantę tej zmiennej losowej
b) oblicz wariancję tej zmiennej losowej
c) oblicz odchylenie standardowe tej zmiennej losowe,
22 sty 08:39
Janek191:
b)
Wartość oczekiwana
m = EX = −1*0,4 + 0*0,5 + 1*0,1 = −0,4 + 0,1 = − 0,3
Wariancja
D2X = ( − 1 −( − 0,3))2*0,4 + ( 0 + 0,3)2*0,5 + ( 1 + 0,3)*0,1 =
= 0,49*0,4 + 0,09*0,5 + 1,69*0,1 = 0,196 + 0,045 + 0,169 = 0,41
c) Odchylenie standardowe
DX = √D2X = √0,41 ≈ 0,64
22 sty 08:54