matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
∫U{5x}{p{2x+1}}dx
aaa:
5x
∫
dx
√
2x+1
jak to ruszyć? prosze o pomoc
22 sty 02:10
ICSP:
Podstawienie t =
√
2x + 1
22 sty 02:11
aaa:
dzieki, ale dalej tez cos mi nie idzie, tzn wolfram mowi inaczej
robie tak: t=
√
2x+1
t
2
=2x+1
5
5x=
(t
2
−1)
2
2tdt=2dx dx=tdt po podstawieniu:
(t
2
−1)tdt
mamy:
5
2
∫
=
5
2
∫(t
2
−1)dt =
5
2
(
1
3
(
√
2x+1
)
3
+
√
2x+1
)
t
22 sty 02:24
ICSP:
masz
Wolfram pewnie wyciągnął
√
2x + 1
przed nawias.
22 sty 02:26