Wzór Maclaurina
Ada: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| f(0) = |
| = |
| |
| | √1+cosx | | √1+1 | | √2 | |
| | sinx | |
f' = |
| f'(0) = 0 |
| | 2√(1+cosx)3 | |
| | | | 1*(3−1) | | 1 | |
f'' = |
| f''(0) = |
| = |
| |
| | 2√(1+cosx)5 | | 2*√25 | | 4√2 | |
| | | | 3x | | x | | x | | [sin( |
| − 23sin( |
| )]*cos3( |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
f''' = |
| |
| | 4(1+cosx)√(1+cosx)5 | |
f'''(0) = 0
| | | | x | | [cos(2x) − 76cos(x) + 115]*cos4( |
| ) | | | 2 | |
| |
f(IV) = |
| |
| | 8(1+cosx)2√(1+cosx)5 | |
| | 1−76+115 | | 5 | |
f(IV)(0) = |
| = |
| |
| | 8*4*4√2 | | 16√2 | |
| | 1 | | 1 | |
f(x) = f(0)+f'(0)x+ |
| f''(0)x2+ |
| f'''(0)x3+... |
| | 2! | | 3! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
f(x) = |
| + |
| * |
| x2 + |
| * |
| x4 |
| | √2 | | 2 | | 4√2 | | 9 | | 64√2 | |
| | √2 | | √2 | | 5√2 | |
= |
| + |
| x2 + |
| x4 |
| | 2 | | 16 | | 768 | |
21 sty 23:35
Dusia: z tym że nie wiem czy to ma być w zerze
21 sty 23:41
Ada: A czemu nie
21 sty 23:42
Dusia: bo jest cis takiego
| | (Zα) | |
E=mc2[1+( |
| )2]−1/2 |
| | b + √a2−(Zα)2 | |
21 sty 23:46
Dusia: | | E | |
i myślałam żeby funkcje rozwinąć że f(x) jako ( |
| )−2 więc zostało by mi tylko |
| | mc2 | |
rozwinać w szereg 1+ reszta a potem powrócić do tamtego zapisu? chyba że tak nie wolno

?
21 sty 23:48
Dusia: i inne ptanie czy to ma być w zerze
21 sty 23:51
Ada: Chyba nie bardzo, bo ci zostaje O(funkcja), choć z drugiej strony jest to z zasady małe, więc
podniesione do kwadratu jest jeszcze mniejsze, hmm...
21 sty 23:52
Ada: Tak w zerze na pewno. Funkcja jest określona w zerze. Pochodne raczej też są, to po co sobie
życie komplikować
21 sty 23:53
Dusia: tzn nie rozumiem jak komplikować życie skoro i tak jak liczyłam pochodne "na żywca" to prosze
Cię tego się nie da normalnie liczyć jak mam zostawić Zα w 4 potędze, bo inaczej tego nie
widzę
21 sty 23:57
Ada: Tam nie masz Zα w 4 potędze

No przybliżenie (o ile da się je powiedzmy policzyć) jest sobie równoważne, nie ważne gdzie
ustawisz a, więc możesz sobie przyjąć równie dobrze zero, bo czemu nie
22 sty 00:01
Dusia: data 4.12 możesz sobie sprawdzić ja nie mam do 4
22 sty 00:07
Ada: Ja też, ty coś o 4 potędze pisałaś o 23:57
22 sty 00:15
Dusia: no bo mam to rozwinąć w taylora i zatrzymać się na Zα w 4 potędze
22 sty 00:18
Ada: Ale to masz mieć:
E((Zα)
2) = E
o+(Zα)
2A+(Zα)
4B
czyli jeżeli wyrazisz (Zα)
2 = x
| | x | |
E(x) = mc2 {1+ |
| −0.5 |
| | n+√(j+0.5)2−x−(j+0.5)2 | |
| | mc2 | | mc2 | | √1−x | |
E(x) = |
| = |
| = |
| mc2 |
| | | | | | √1−x+x | |
22 sty 00:22
Dusia: no ale i tak to musisz rozwinąć w szereg chyba o to mu chodziło? ja sobie dałam a i b zamiast n
i j
22 sty 00:27
Ada: No tak, to liczysz pochodne
...
22 sty 00:35
Dusia: bujasz skarbie że to takie proste i czemu ja tego nie umiem

ech.. to smutne bardzo
22 sty 00:37
Ada: AAAAAAAAAA
Nie panikuj
22 sty 00:40