asymptota
Granit: Mam określić asymptoty prawostronne funkcji:
D:x∊(−
∞;0)U(0;+
∞)
Więc liczę granicę
| | 1 | |
limx→0+ xarcctg |
| =[0*arcctg(∞)=0 |
| | x | |
Więc x=0 tj.asymptota pionowa prawostronna?
21 sty 23:30
3Silnia&6: tak, to jeszcze ukosna zostala.
21 sty 23:37
Granit: Acha,czyli jak jes prawostronna to chodzi o wszystkie ,pionowe,ukośne (ewentualnie poziome) ?
21 sty 23:42
Granit: Wg mnie ukośnej nie ma bo a=0 (x sie skróciły ) zaś b=−∞ korzystałem z reguły de L`Hospitala
22 sty 00:00
Granit: Ktoś wie?
22 sty 07:31
Granit: hmm...?
22 sty 16:48