Prosta l jest styczna o okręgu o równaniu
bart23: Prosta l jest styczna o okręgu o równaniu x 2 + y 2 =169 w punkcie (12,5). Prosta l
przecina oś OY w punkcie:
A) (0,31 4/5)
B) (0,32 4/5)
C) (0,33 4/5)
D) (0,34 4/5)
21 sty 23:21
Bogdan:
czego tu nie rozumiesz?
21 sty 23:22
bart23: potrzeba mi sposób rozwiązania aby to zrozumieć...
21 sty 23:24
Bogdan:
No jeśli tylko sposób, to jedziemy.
Jeśli mamy np. punkt A(0,31; 4/5), to która z tych liczb jest wartością x, a która y?
przy założeniu, że jest to punkt na układzie współrzędnych z osiami x i y
21 sty 23:28
bart23: x = 0, y = 31 ; 4/5)
21 sty 23:30
Bogdan:
| | 4 | |
Jeśli prosta przecina oś y w punkcie A, to x = 0, y = 31 |
| , a nie 31 ; 4/5 |
| | 5 | |
21 sty 23:35
bart23: ja to wiem ale co z tego....
21 sty 23:35
Bogdan:
Kolejne pytanie: jaki jest wzór stycznej do okręgu x2 + y2 = r2 w punkcie P(x0, y0)?
21 sty 23:36
bart23: tego nie wiem... możesz mi napisać po prostu cały sposób rozwiązania?
21 sty 23:39
Bogdan:
O nie, całe rozwiązanie nie.
Jeśli okrąg ma równanie w postaci kanonicznej (x − x0)2 + (y − y0)2 = r2, to styczna
do tego okręgu w punkcie P(xp, yp) ma równanie:
(xp − x0)(x − x0) + (yp − y0)(y − y0) = r2
W twoim zadaniu x0 = 0 i y0 = 0 i xp = 12 i yp = 5
21 sty 23:49
Bogdan:
Napisz teraz równanie stycznej do Twojego okręgu zawierającej punkt P(12, 5)
21 sty 23:51
Bogdan:
a jeśli nie kapujesz, to poczekaj, może ktoś łaskawie da Ci gotowca
21 sty 23:52
Eta:
21 sty 23:52
bart23: może...
21 sty 23:54
Prosz: Rozwiązanie (0,33;4/5) −−−−−> C
23 lut 19:47
Radekk: Bodan, a skad ten wzór, jest w tablicach?
19 kwi 19:45
chichi:
Równanie okręgu znajduje się w tablicach na stronie 6
19 kwi 19:48
6latek: Natomiast jesli okrag jest dany rownaniem
x
2+y
2=r
2 czyki S=(0,0) to
Styczna do tego okręgu w punkcie P=(x
0,y
0) dana jest rownaniem
19 kwi 21:11
πesio:
19 kwi 21:12