proszę o rozwiązanie
Michał: Rzucono 7 razy monetą Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia w drugim rzucie wypadł orzeł jeżeli
we wszystkich rzutach wypadły trzy orły Zakoduj wynik podając trzy pierwsze cyfry po przecinku
jego rozwinięcia dziesiętnego
wynlk to 314
Ω = 27
A { (r o o o r r r), ( roroorr).....
liczebność zbioru A wyliczyłem że jest 15
21 sty 23:00
Michał: nie wiem czy tak ma być
21 sty 23:03
Mila:
A− wypadły 3 orły w 7 rzutach
B− w drugim rzucie wypadł orzeł
| | P(A∩B) | | |A∩B| | | 15 | | 3 | |
P(B/A)= |
| = |
| = |
| = |
| ≈ |
| | P(A) | | |A| | | 35 | | 7 | |
22 sty 15:27
Michał: | | 3 | |
ale |
| ≈ 0,4285 a wynik to 0,314 |
| | 7 | |
22 sty 16:35
Michał: ale mam pytanie do następującego zadania
| | 27 | | 81 | |
rozwiąż równanie 3x − 9 + |
| − |
| + .... = x + 6 wiedząc, że jego lewa strona |
| | x | | x2 | |
jest sumą wyrazów zbieżnego ciągu geometrycznego
| | −9 | | −3 | | a1 | |
a1 = 3x q = |
| = |
| Sn = x + 6 Sn = |
|
|
| | 3x | | x | | 1−q | |
| | 3x | |
x+6 = |
| pouporządkowaniu mamy − 2x2 + 9x + 18 = 0 Δ = 225
|
| | | |
√Δ =
√225 = 15
wynik jest że x = 6 czy trzeba tu zrobić jeszcze jakieś założenia
22 sty 17:22
22 sty 18:54
Michał: | | 3 | |
ale g = − |
| a co się stało ze znakiem minus |
| | x | |
22 sty 19:52
Mila:
|x|=|−x|
22 sty 20:22
Mila:
Jeszcze założenie x≠0.
22 sty 20:23
Michał: dziękuję bardzo jeszcze jedno pytanie czy trzeba obliczać
q dla x = 6 bo wtedy
22 sty 20:37
Mila:
Zależy od treści zadania. Tu nie. Dla sprawdzenia, czy rzeczywiście |q|<1 możesz obliczyc.
22 sty 20:44
Michał: dziękuję
Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 48 .Oblicz
długość krawedzi podstawy dla której objętość tego ostrosłupa jest największa
a − długość podstawy b − długość krawędzi bocznej
4a+4b =48 ⇒ a+b = 12 ⇒ b = 12 − a
z tw Pit obliczyłem H− wysokość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | |
H2 = (12 − a)2 − |
| a2 ⇒ H = √(12 − a)2 − |
| a2
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| a2* √(12 − a)2 − |
| a2
|
| | 3 | | 2 | |
wiem że muszę obliczyć pochodną V
,(a)=
ale tu napotkałem problem
wynik to a = 20 − 4
√13
22 sty 22:31