Obliczyć całkę wymierną:
:#62;: Obliczyć całkę wymierną:
Rozłożyłam mianownik na x(x
2+1)
2, ale po rozkładaniu na ułamki proste i innych takich
utkwiłam w miejscu :<
21 sty 22:53
Saris: ohydna całka.
pokaż jak rozpisałaś równanie na ułamki proste.
21 sty 22:58
:#62;: | 3x+5 | | A | | Bx+C | | Dx+E | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x2+1)2 | | x | | x2+1 | | (x2+1)2 | |
B i C wyszło zero, D=−5, A=5, E=3 i znając życie pewnie gdzieś się walnęłam xD
Wyszło więc:
21 sty 23:04
Saris: no to jesli masz dobrze policzone te wspolczynniki to pierwsza jest elementarna a druga robisz
znowu przez wspolczynniki albo przeksztalc tak licznik aby byl pochodna mianownika (wyrazenia
w nawiasie). w tedy za x2+1 podstawiasz t. i wyjdzie jakis ln|x2+1| i całka z stala przez
ten wielomian 4 stopnia, i chyba tamta calke bedziesz musiala znowu zrobic przez ulamki
proste...
wiec chyba najszybciej od razu przez ulamki proste.
21 sty 23:10
Saris: znowu przez ułamki proste*
21 sty 23:10
:#62;: To drugie jak rozłożyłam na ułamki proste taką metodą to wychodzi to samo...
21 sty 23:11
:#62;: Jeszcze spróbuję jakoś przez podstawianie.
21 sty 23:11
Saris: zle tam napisalem nie wyjdzie ln|x2+1| tylko całka t−2 gdzie t=x2+1
21 sty 23:12
Saris: rzeczywiscie to samo wychodzi.
21 sty 23:15
Dawid: A(x2+1)2+(Bx+C)(x(x2+1))+(Dx+E)x
A(x4+2x2+1)+(Bx+C)(x3+x)+Dx2+Ex
Ax4+A2x2+A+Bx4+Bx2+Cx3+Cx+Dx2+Ex
0=A+B
0=C
0=2A+B+D
3=C+E
5=A
Zatem:
A=5
B=−5
C=0
D=−5
E=3
21 sty 23:16
Dawid: Coś takiego chyba

?
21 sty 23:16
:#62;: No tak. Walnęłam się przy współczynniku A.
21 sty 23:23
:#62;: | | −5x+3 | |
No nic, liczyłam dalej i tak czy siak wychodzi potem ∫ |
| dx i nie wiem jak ją |
| | (x2+1)2 | |
policzyć.
21 sty 23:38
:#62;: Próbowałam przez podstawienie za x2 t, przez przekształcanie licznika na mianownik, ale co bym
nie zrobiła, odpowiedź w zbiorze różni się od mojej... Chyba że coś źle robię xD
21 sty 23:40
:#62;: Licznika na pochodną tam miało być xD
21 sty 23:40
Saris: | | −5 | | 2x | | x2+1 | | x2 | |
zrob tak |
| *∫ |
| dx +3*(∫ |
| dx−∫ |
| dx) |
| | 2 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
wszystkie całki policzysz bez problemu. Ostatnia przed czesci u=x, dv=reszta
22 sty 00:02
:#62;: Dwie pierwsze zrobiłam bez problemu, ale trzecia mi nie wychodzi... Jak to przez części zrobić?
:<
22 sty 17:42
Dawid: | | −5x+3 | |
∫ |
| dx to ta ostatnia ? |
| | (x2+1)2 | |
22 sty 17:44
:#62;: Nie, chodzi o to z ostatniej odpowiedzi Sarisa.
22 sty 18:06
Saris: no przez czesci jak napisałem
u=x
dv=v'=U{x}/{(x2+1)2}
Wylicz u' i v i według wzoru. Już powinnaś widzieć jak pójdzie.
22 sty 19:08