całka
mar: Proszę o pomoc z całką:
∫cos(4x2+8) dx
Myślałem o wyciągnięciu 2 z nawiasu i zastosowaniu wzoru na cos2x:
∫cos2(2x2+4) = ∫cos2(2x2+4) − ∫sin2(2x2+4)
I dalej przekształcałem to na różne sposoby, ale nic sensownego nie wymyśliłem...
21 sty 22:51
mar: I jeszcze jeden przykład:
Tu próbowałem przez podstawienie:
x
2=t
2x dx = dt
i wtedy:
i dalej nie wiem co zrobić... być może jakiś inny sposób?
22 sty 00:02
mar: I jeszcze jeden przykład:
Tu próbowałem przez podstawienie:
x
2=t
2x dx = dt
i wtedy:
i dalej nie wiem co zrobić... być może jakiś inny sposób?
22 sty 00:02
J:
| | dt | | dt | | 5 | |
ad 2) ∫ |
| = ∫ |
| podstawienie: u = √ |
| t ,
|
| | √3−5t2 | | √3(1−(5/3t2) | | 3 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | | du | |
du = √ |
| dt ....... = |
| *√ |
| ∫ |
| du .. i po sprawie.. |
| | 3 | | √3 | | 3 | | √1−u2 | |
22 sty 08:54
J:
| | du | |
.. w ostatniej całce trzeba oczywiście odwrócić ... dt = |
| ...
|
| | √5/3 | |
| | 1 | | 3 | | 5 | | du | |
... = |
| * |
| *√ |
| ∫ |
| du |
| | √3 | | 5 | | 3 | | √1−u2 | |
22 sty 09:01
mar: Dzięki, a pierwszy przykład można jeszcze prosić.
22 sty 10:54
J:
spróbuj przez części: v' ==1 v = x
u = cos(4x2+8) u' = − 8xsin(4x2+8)
... = xcos(4x2+8) + 8∫xsin(4x2+8)dx ... teraz podstawienie: 4x2+8 = t 8xdx = dt
22 sty 11:04
mar: Super, dzięki

22 sty 11:12
J:
| | 1 | | 1 | |
ostatnia całka; .... = |
| ∫sintdt = − |
| cos(4x2+8) |
| | 8 | | 8 | |
22 sty 11:14
mar: A tak całka
chciałem to rozłożyć na ułamki proste, ale ten wielomian na dole chyba nie bardzo da się
rozłożyć, bo Δ<0...
22 sty 11:24
Dawid: To postać kanoniczna
22 sty 11:25
J:
(x−3)2 + 3
22 sty 11:31
Dawid:
I teraz sprawa prosta
22 sty 11:33
mar: Dzięki! Już mam
22 sty 11:39
mar: Niestety musimy wrócić do pierwszej całki, bo jest błąd

Po rozłożeniu na części powinno być pod całką "x
2", a nie "x", więc dalsze podstawienie nie
bardzo już pasuje, więc co można dalej zrobić:
∫cos(4x2+8) dx = ...
v' =1 v = x
u = cos(4x
2+8) u' = − 8xsin(4x2+8)
... = xcos(4x
2+8) + 8∫x
2sin(4x
2+8) dx
23 sty 07:50
mar: Proszę o pomoc
23 sty 10:46
23 sty 12:01
Saris: Ta całka nie jest elementarna. Da się to przestawić za pomocą całki Fresnela, ale liczyć taką
całke jako nieoznaczoną jest bez sensu.
23 sty 12:18