dylemat z deltą w równaniach kwadratowych
Michał: Hej, mam problem tego typu, że nie do końca wiem kiedy w zadaniach z parametrem w równaniach
kwadratowych chodzi o dwa różne pierwiastki a kiedy to może być jeden pierwiastek drugiego
stopnia. Konkretnie mam na myśli sytuację gdy w zadaniu nie pada słowo "RÓŻNE'', tylko np.
równanie ,a dwa pierwiastki x
1 i x
2. Bardzo proszę o odpowiedzi co do których jesteście
pewnie, a nie tylko się wydaje lub prawie pewni.
dziękuję za uwagę i proszę o pomoc
21 sty 22:43
PW: Jestem pewien, że w zadaniach CKE nie może pojawić się sformułowanie "pierwiastek równania
kwadratowego" ani "dwa różne pierwiastki".
Równania mają rozwiązania, a określenie "dwa różne rozwiązania" to dziwoląg − rozwiązania,
jeśli są dwa, zawsze są różne.
Konkretnie: równanie kwadratowe o wyróżniku Δ=0 ma jedno rozwiązanie (nie żadne "dwa
jednakowe", bo to śmieszne, gdy rozumie się definicję rozwiązania.
Twoje wątpliwości są reliktem przeszłości − takie sformułowania spotykało się w dawnych
czasach, gdy niektórzy autorzy utożsamiali − nie wiadomo dlaczego − pierwiastki wielomianu z
rozwiązaniem równania. Owszem, wielomian
W(x) = (x−1)3
ma potrójny pierwiastek x = 1 (niechlujnie mówią: ma trzy jednakowe pierwiastki, ale to
żargon), natomiast równanie
(x−1)3 = 0
ma jedno rozwiazanie, mówienie o trzech jednakowych rozwiązaniach to brednie.
Używając starych zbiorów zadań musisz brać poprawkę na właściwe sformułowanie.
21 sty 22:57
5-latek: Witaj
PW 
Chlopak ma racje ze sie pyta dlatego ze teraz jak piszse dwa rozwiazania to delta ≥0 a nie
delta >0 (tak jak wlasnie bylo dawniej
21 sty 23:02
Michał: PW nie jestem w stanie stwierdzić, czy masz rację czy nie, ale obecnie w zadaniu jeśli jest
napisane samo np. 'dla jakiego parametru równanie ma dwa pierwiastki' to muszę sprawdzić
wariant z Δ=0.
To jak będzie z sytuacją: 'równanie ma dwa pierwiastki x1 i x2'
Δ≥0 czy Δ>0 ?
21 sty 23:13
Michał: ad. Obecnie rozwiązuję zadania ze zbioru zadań maturalnych poziom rozszerzony z wydawnictwa
podkowa (fioletowa okładka)
21 sty 23:14
5-latek: Jesli nie ma rozne to pisz Δ≥0
21 sty 23:15
Michał: Też tak sądzę, tylko w tym zbiorze do zadań oprócz samych odpowiedzi są też wskazówki dość
często i w zadaniach z sytuacją o której dyskutujemy jest przyjete Δ>0
Nie lubię zakładać, że jest błąd w odpowiedziach bo to jest drugie wydanie tego zbioru, więc
pewnie by poprawili.
Wydaje mi się, że w tej sytuacji rozstrzygające jest sformułowanie 'dwa pierwiastki x1 i x2'
21 sty 23:19
5-latek: ja bylem przyzwyczajony tak jak piszse PW ze jesli pisze dwa pierwiasktki to pisalem Δ>0
ale ja to pisalem dawno
Jak zaczalem zagladac na forum (gdzies dwa lata temu to mnie porawiano na ten zapis delta ≥0
21 sty 23:23
Michał: ciężka kwestia niestety z tymi zapisami.
Dziękuję wam za dyskusję !
pozdrawiam
21 sty 23:35
Draghan: Też kiedyś miałem okazję dyskutować na ten temat z
PW.

Jeżeli zajdzie taka potrzeba,
np. na egzaminie lub sprawdzianie, po prostu napisz słowny komentarz, jak interpretujesz treść
− wtedy tylko osoba ograniczona obetnie Ci punkty.
No, chyba że w zadaniu będzie jasno sformułowane, że masz otrzymać x
1 ≠ x
2, a Ty się uprzesz
na Δ ≥ 0...
21 sty 23:42
5-latek: Czesc
Draghan 
jak caleczki ida ?
Michal zapytaj nalepiej nauczyciela
21 sty 23:44
Draghan: Dobry wieczór,
5−latek.

Na razie zawiesiłem całeczki, bo elektrotechniką się muszę zająć.

Ale jutro czy pojutrze
prace ruszą pełną parą.
21 sty 23:52
5-latek: A zagladales do G.M. Fichtenholz rachunek rozniczkowy i calkowy .Sa 3 tomy . Moze wypozycz
22 sty 00:00
Draghan: A nie zaglądałem... I w ogóle pierwsze słyszę o tej książce. Muszę sprawdzić, czy nie mam w
bibliotece.

Miałeś ją może okazję czytać? Jak tam jest z teorią? Dobrze wytłumaczona?
22 sty 00:06
5-latek: Najlepiej jak sam zobaczysz i ocenisz . Wedlug mnie teoria OK
22 sty 00:13
Draghan: Okej, sprawdzę.

A teraz lecę spać, bo rano się trzeba zerwać na konsultacje z matematyki.

Dobranoc i dziękuję za polecenie książki.
22 sty 00:18