matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązać układ równań
Nissan:
⎧
1
x
−
1
y
+x−y=4
⎩
x
3
−xy
2
=0
Wiem ,że korzystam z zależności a*b=0 ⇔a=0 lub b=0 ale chcę się upewnić co do wyniku.
21 sty 22:15
Mila:
x≠0 i y≠0
1
1
−
+x−y=4
x
y
x(x
2
−y
2
)=0⇔x
2
=y
2
i x,y∊D ⇔y=x lub y=−x 1) y=x
1
1
−
+x−x=4
x
x
0=4 sprzeczność 2) y=−x
1
1
+
+x+x=4
x
x
po rozwiązaniu x=1 y=−1
21 sty 22:31