g.: za pomocą kryterium porównawczego zbadaj zbieżność szeregów:
całkowicie nie wiem jak się za to zabrać. nie rozumiem tego "rozbicia" szeregu na an i
bn.
mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
mam przykład:
n+3
------ =
2n2
20 paź 16:07
b.: No bo to kryterium jest trudne i wymaga doświadczenia

np. tutaj - może najpierw idea - licznik jest ,,rzędu n'',
a mianownik ,,rzędu n
2'', więc całość jest ,,rzędu 1/n''
No a szereg 1/n jest rozbieżny.
Potrzebujemy więc szacować z dołu:
(n+3) / (2n
2) ≥ n / (2n
2) = (1/2) * 1/n ≥ 0 (*)
szereg 1/n jest rozbieżny, więc nasz szereg też rozb.
(*) jeśli nie wiesz, dlaczego sprawdzamy, że oszacowaliśmy przez coś ≥ 0,
zobacz na założenia kryterium porównawczego.
20 paź 16:25
g.: ufff, pocieszyłeś mnie tym, że jest trudne i wymaga doświadczenia

gorzej jakby było
łatwe i ja bym tego nie rozumiała...

czyli tutaj w tym przypadku powyżej ciągiem bn jest 1/n ? a ciągiem an cały przykład,
tak?
mam też przykład
1
-------------
n -
√n +1
spróbowałam go zrobić.
1 1 1
------------- ≥ -------------- ≥ ---------
n -
√n +1 n -
√n n
a 1/n jest rozbieżny, więc cały ciąg jest rozbieżny...
mam też taki. mogę go rozbić na 3
n/5
n i 4
n/5
n ?
3
n + 4
n
-----------
5
n
no i jeszcze jeden. nie wiem co ma być na końcu.... i w ogóle nie wiem skąd to 2n.
przykład robiłam wg podobnego przykładu z książki...
√n+2 -
√n+1 n+2 - n - 1 1
--------------------- = -------------------- = --------------------- =
n n(
√n+2+
√n+1 n(
√n+2+
√n+1
√n+2 ≥
√n+1 czyli an = 1 / n(
√n+2+
√n+1) mniejsze od 1/ 2n
√n+1
20 paź 21:00
b.: ,,czyli tutaj w tym przypadku powyżej ciągiem bn jest 1/n ? a ciągiem an cały przykład,
tak?''
Nie wiem, to zależy, co nazwiesz a
n, a co b
n...
Przykład 1.
Pierwsza nierówność jest nieprawdziwa.
Mamy
1 1 1
------------- = -------------- ≥ ---------
n - √n +1 n + (1- √n) n
bo 1-√n≤0 dla n naturalnych.
,,a 1/n jest rozbieżny, więc cały ciąg jest rozbieżny... ''
nie ciąg, tylko szereg, ale reszta ok

2.
mam też taki. mogę go rozbić na 3n/5n i 4n/5n ?
3
n + 4
n
----------- = (3/5)
n + (4/5)
n
5
n
i masz sumę dwóch szeregów (geometrycznych) zbieżnych.
3.
robiłaś i nie wiesz skąd się 2n wzięło?
√n+2 ≥
√n+1 =>
√n+2+
√n+1 ≥ 2
√n+1
no i stąd ta 2.
20 paź 21:12
g.: 1. ok szereg, przejęzyczenie

2. i mogę sobie policzyć jeden z nich (nazwijmy go an = (3/5)
n)np. z kryterium
Cauchy'ego i będzie lim= 3/5
a to jest mniejsze od 1 więc szereg jest zbieżny. i co za tym idzie z kryt. porównawczego
reszta też. Tak?
3. patrzyłam na podobny przykład w książce...

i co mam dalej napisać w tym
przykładzie?
20 paź 21:22
b.: 2. nie, reszta jeszcze nie wiadomo,
bo (3/5)n + (4/5)n > (3/5)n,
więc ze zbieżności szeregu po prawej stronie NIE wynika zbieżność tego po lewej.
Popatrz jeszcze raz na kryt. porównawcze.
Suma 2 szeregów zbieżnych jest szeregiem zbieżnym - i tyle.
(Ale zbieżność ∑(4/5)n trzeba i tak pokazać)
A jeśli koniecznie chcesz porównawcze, to
0 < (3/5)n + (4/5)n < 2* (4/5)n
i sprawdź zbieżność szeregu ∑ 2* (4/5)n.
3.
Dalej musisz stwierdzić, że ∑1/ 2n√n+1 jest zbieżny - dlaczego?
(Wsk. dla jakich a szereg ∑ 1/na jest zbieżny?)
20 paź 21:34
g.: 2. sprawdzam zbieżność szeregu ∑ 2* (4/5)n wg. kryt. Cauchy'ego i mam 4/5. czyli szereg
jest zbieżny.
3. chodzi Ci o szereg harmoniczny rzędu alfa tak? dla a > 1 ?

czyli będzie 1 / 2 (n+1)
1/2 ? czyli 1/ 2n
3/2? czyli szereg jest zbieżny?
20 paź 21:44
b.: 2. zgadza się
nawiasem mówiąc, szereg geometryczny to i bez kryterium C. chyba wiadomo, kiedy
jest zbieżny?
3. zgadza się.
zbieżny, tylko jeszcze trzeba jakoś uzasadnić, dlaczego zamiast 1/2n
√n+1
bierzesz 1/2n
3/2 - w końcu to niezupełnie to samo.
Najwygodniejsze jest pewnie kryterium ilorazowe, choć tu łatwo też z porównawczego:
0 < 1/2n
√n+1 ≤ 1/2n
3/2
20 paź 21:48
g.: 2. no jak |q| mniejsze od 1 i większe od -1. jest 4/5 czyli pasuje. tak?
3. ok rozumiem. muszę z porównawczego, bo takie mam polecenie.
czyli a=3/2 czyli zbieżny.
a co z tym bezwzględnie zbieżny. mam policzyć to z modułem?
bo chyba z modułem to będzie to samo...
20 paź 21:59
b.: 2. tak; oczywiście jak wolisz, możesz używać kryterium C.
3. zgadza się, jak wyrazy szeregu są ≥ 0, to bezwzględna zbieżność
to to samo co zbieżność.
20 paź 22:06
g.: ok dzięki wielkie

i jeszcze jeden, ostatni.... też muszę skorzystać z kryt. porównawczego
4√ n+3
-------------------
n
5 + 3n
2 + 1
ten pierwiastek się odnosi do wszystkiego...
20 paź 22:11
b.: zakładam, że pierwiastek jest z całego ułamka (o to Ci chodziło?)
pod pierwiastkiem:
licznik n+3 jest ,,rzędu n''
a mianownik ,,rzędu n5'',
cały ułamek jest więc ,,rzędu 1/n4'', czyli pierwiastek jest rzędu 1/n
spodziewamy się więc szeregu rozbieżnego.
Trzeba więc szacować wyrazy od dołu, przez coś w rodzaju 1/n
(niekoniecznie dokładnie 1/n, może wyjść np. 1/2n lub 1/(n+3) itp. )
20 paź 22:15
g.: tak o to mi chodziło, że pierw. z całego ułamka.
właśnie wydedukowałam, że będzie 1/n

a mogę napisać tak?
4√ n+3 4√1/n4 = 1/n - rozbieżny.
------------------- <
n
5 + 3n
2 + 1
20 paź 22:22
b.: widzisz, po to się najpierw zastanawiamy (zgadujemy), czy szereg będzie zbieżny,
czy rozbieżny, żeby wiedzieć, z KTÓREJ STRONY chcemy szacować
jeśli pokażesz, że 0 < an < 1/n to z tego nic nie wynika o zbieżności ∑an
musisz pokazać np., że an > 1/n, i z tego wyniknie rozbieżność ∑an
tzn. trzeba tu szacować z dołu:
an ≥ ...
(dla porównania: np. jeśli pokaże się, że 0 < bn < 1/n2, to ∑bn jest zbieżny)
20 paź 22:25
g.: ale to jest głupie, wrrr.... czemu ja to muszę zgadywać...
4√ n+3 4√1/n4 = 1/n - rozbieżny.
------------------- >
n5 + 3n2 + 1
wstawiłam za n=1 i
jest 4/5 > 1/4....
20 paź 22:34
b.: no nie musisz, ale jak się zgadnie, to od razu wiadomo, jakiej nierówności
potrzebujesz...
a skąd wzięłaś tą nierówność w poprzednim poście?
chciałabyś, żeby tak było

ale czy tak jest

sprawdzenie dla n=1 nie wystarczy, musi zachodzić dla wszystkich n
(przynajmniej od pewnego miejsca)
Np. można tak:
n+3 n
---------------------- > ------------------------- = 1/(5n
4)
n
5+3n
2+1 n
5+3n
5+n
5
i to wystarczy, żeby dostać rozbieżność.
Tutaj wygodniej byłoby użyć kryterium ilorazowego - znasz?
20 paź 22:43
g.: coś tam o nim czytałam....
czyli to co napisałeś wyżej to jest jakby rozwiązaniem?
zwątpiłam w swoje możliwości z tym przykładem
20 paź 22:50
b.: no jest to rozwiązanie, jedno z wielu możliwych
20 paź 22:55
g.: straszne... naprawdę...
czyli to będzie 1/5n i to świadczy o rozbieżności tak?
20 paź 22:57
g.: 1/5 * 1/n - rozbieżny.
20 paź 23:09
b.: właśnie tak, ∑1/5*1/n = 1/5 * ∑1/n jest rozbieżny,
a an ≥ 1/5n ≥ 0, więc z kryt. por. również ∑an jest rozbieżny
21 paź 13:20
g.: ogromne dzięki
21 paź 15:32
akka: n + 2 / n3 − 2n +3
jaki to szereg ? zbiezny? jak to policzyc?
31 sie 14:29
Jack:
zbieżny, również szacuj.
31 sie 17:49
pola: bardzo prosze o pomoc w zrobieniu tych przykładow:
− szereg od n=1 do ∞ 1/√n ln(√n+1/√n)
−szereg od n=2 do ∞ 1/nlnn
−szereg od n=1 do∞ 1/n √sin1/n
17 gru 17:22