.
Johny: Proszę o pomoc przy granicy
x→0
proszę o pomoc i uzycie reguły de'l hospitala, z góry dzięki
21 sty 21:59
ICSP: | | tgx | | tg2x + 1 | | 0 + 1 | | 1 | |
= lim |
| =H= lim |
| = |
| = |
| |
| | tg5x | | 5(tg2(5x) + 1) | | 5(0+1) | | 5 | |
21 sty 22:04
Ada: Liczysz pochodną licznika i mianownika i wyznaczasz granicę tego co dostaniesz
Wskazówka:
21 sty 22:05
Johny: ICSP nie rozumiem skąd wziął się ten 2 ułamek, możesz to jakoś wyjaśnić ?
21 sty 22:07
ICSP: ten przez H czy ten po H ?
21 sty 22:11
Johny: po H
21 sty 22:13
ICSP: zastosowałem twierdzenie de Hospitala. (tgx)' = tg2x + 1
21 sty 22:22
Johny: | | 1 | |
ale przecież (tgx)'= |
| |
| | cos2x | |
21 sty 22:25
ICSP: Zastąp jedynkę w liczniku jedynką trygonometryczną.
21 sty 22:37