pole, całki
2015: oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi: y=−x2 i y=x2−2
21 sty 21:47
2015: myślałam żeby policzyć całke z −2x2+2 ale jakoś mi nie wychodzi...
21 sty 21:51
Eve:
21 sty 21:53
2015: | | 2 | |
to ∫ (−2x2+2) dx = − |
| x3+2x |
| | 3 | |
i teraz podstawiam −1 i 1?
21 sty 21:59
Eve: tak
21 sty 22:00
2015: a a skąd ogólnie ma wiedzieć jakie liczby wstawić jak nie mam wykresu?
21 sty 22:02
Eve: układ równań i punkty wspólne znajdziesz
21 sty 22:03
2015: ok dzięki
a jeszcze mam pytanie czy może być ich więcej niż 2 i czy tak samo się robi, jeśli może tak być
− oczywiści?
21 sty 22:05
Eve: dla 2 kwadratowych nie, dla innych krzywych może być
21 sty 22:07