Oblicz całkę
Monika: | | (4−x)2 | |
Oblicz. ∫(2√2− |
| )cosxdx |
| | x3cosx | |
Z całek jestem kompletnie ciemna, jest mi ktoś w stanie pomóc?
21 sty 21:32
Monika: Jeszcze jedno zadanko: ∫(10x+3)sin(5x2+3x−7)dx
Bardzo proszę o pomoc, bo już nie daję rady z tym :<
21 sty 21:41
Mila:
1) wymnożyć:
| | (4−x)2 | |
∫(2√2cosx−∫ |
| dx= |
| | x3 | |
| | 16−8x+x2 | |
=2√2∫cosx dx−∫ |
| dx= |
| | x3 | |
pierwsza z wzorów drugą podzielic na 3 całki i z wzorów podstawowych
2)
∫(10x+3)sin(5x2+3x−7)dx =
[ 5x
2+3x−7=t, (10x+3)dx=dt]
=∫sin(t) dt=.. z wzorów
21 sty 21:58