równania
bajabongo: Rozwiąż równianie:
√2+√2+√x=4
muszę to podnieść do kwadratu i do kwadratu i później do kwadratu czy jak?
21 sty 21:20
Eve: niestety tak i nie zapominaj wymiernych wyrażen przenosić
21 sty 21:22
3Silnia&6: przenies √2 na prawo i odustronie podniesc do kwadratu 2 razy.
21 sty 21:23
bajabongo: tak tylko że ten
√2 na początku odnosi się do całego wyrażenia... i wychodzi mi x=100 jak tak
to wyliczę..
21 sty 21:25
PW: A gdy podstawisz x = 100 do zadanego równania, to otrzymasz zdanie prawdziwe?
21 sty 21:28
majo: nie..
21 sty 21:29
bajabongo: no nie, pewnie że nie wyjdzie
21 sty 21:30
bajabongo: to będzie 4 tylko jak to wyliczyć?
21 sty 21:31
bajabongo: kurde, pomyliłem cyfrę jedną... tam powinno być √2+√2+√x = 2
21 sty 21:34
3Silnia&6: /2 , x > 0
2 +√2+√x = 4
√2+√x = 2 /2
2 + √x = 4
√x = 2 /2
x = 4
21 sty 21:36
bajabongo: dziękuję, i sorry za moją głupotę.. rzeczywiście jak tak się patrzy to wydaje się to zadanie
nawet łatwe..
21 sty 21:39
bajabongo: a jeżeli mam np. x4−10x2+9=0
to muszę wyciągnąć przed nawias x2 ?
dobrze myślę?
21 sty 21:40
3Silnia&6: podstaw za x2 zmienna pomocnicza t
x2 = t, t >0 ( bo x2 przyjmuje wartosci od 0 do niesk. ,dlatego t > 0)
t2 − 10t + 9 = 0
delta i te sprawy.
21 sty 21:43
PW: To nic nie da. Jest to tzw. równanie "dwukwadratowe", gdy podstawimy
x2 = t ≥ 0,
to stanie się jasność.
21 sty 21:43
bajabongo: a pomożesz mi jeszcze z tym?..
| | log(x2−11x+19) | |
jeżeli mam |
| = 2 |
| | log(x+2) | |
to co muszę najpierw zrobić?
21 sty 21:51
bajabongo: tak, podstawiłem i wyszło mi
21 sty 21:51
bajabongo: ale co z tymi logarytmami zrobić?
21 sty 21:53
3Silnia&6: 1* Dziedzina
2* obustronnie mnożysz przez (log(x+2))2
log(x2 −11x + 19) = 2log(x+2) = log(x+2)2 = log(x2 + 4x +4)
[f. jest roznowartosciowa, wiec log(x2 −11x + 19) = log(x2 + 4x +4) ⇔ x2 −11x + 19 = x2 +
4x +4]
x2 −11x + 19 = x2 + 4x +4
15 = 15x, x =1 spr. czy nalezy do dziedziny.
21 sty 21:56
PW: W szkole mówią:
− Najpierw określ dziedzinę D.
Trzeba więc zadbać, aby
x+2 > 0 i log(x+2) ≠ 0 i x2 − 11x + 19 > 0.
Gdy podasz D − pomyślimy dalej.
21 sty 21:57
bajabongo: tak x=1 należy do dziedziny
a jeżeli chodzi o określenie dziedziny to:
x+2>0
x>−2
x2−11x+19>0
tutaj wychodzi mi 3√5
a log(x+2)≠0
to będzie 10x=x+2 ?
21 sty 22:11
3Silnia&6: log(x+2)=0 ⇔ x+2 = 100 = 1, x = −1
21 sty 22:19
bajabongo: a czy jak określam dziedzinę to też muszę liczyć to x2−11x+19>0 ?
tam wychodzą liczby z pierwiastkiem..
21 sty 22:23
3Silnia&6: musisz, pierwiastek oszacuj i wrzuc na os razem z innymi przedzialmi/pierwiastkami i odczytaj
rozwiazanie.
21 sty 22:25
bajabongo: nie wychodzi mi..... masakra jakaś.
21 sty 22:39
3Silnia&6: | | 11 + 3√5 | | 11 − 3√5 | |
√Δ = 3√5, x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 22:51
felicita: tak, tak mi wyszło i zaokrągliłem wyniki do x1=9 i x2=2
ale jak mam to na osi zaznaczyć?
21 sty 22:53
bajabongo: no ja też, mi tak wyszło ale nie wiem jak mam teraz tą dziedzinę określić...
to ty też masz takie zadanie?
21 sty 22:54
felicita: też... ale zostawiłem to rozwiązanie bo nie umiem tych logarytmów obliczać, tzn podstawy tak,
ale nic poza..
21 sty 22:55
3Silnia&6:

| | 11 − 3√5 | | 11+3√5 | |
x2 − 11x + 19 > 0 ⇔ x ∊ (−∞, |
| ) U ( |
| ,∞ ) |
| | 2 | | 2 | |
−czerwony
x + 2 > 0 ⇔ x > −2 − zielony
log(x+2) = 0 dla x = −1 ( na osi zaznaczylem jako 1,bo nie moge znaku − dodac ) − szary
czesc wspolna − pomaranczowy kolor = dziedzina
21 sty 23:08
bajabongo: czyli dziedzina to będzie:
D:<−2, 2>∪<x1,+∞) tak?
tak mogę to zapisac?
21 sty 23:16
3Silnia&6: | | 11−3√5 | | 11+3√5 | |
D: (−2, |
| ) U ( |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 23:26
3Silnia&6: Poprawka:
| | 11−3√5 | | 3√5 + 11 | |
D: (−2,−1) U ( −1 |
| ) U( |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 23:27
3Silnia&6: i nie bedzie D: (przedzialy) tylko D = (przedzialy )
21 sty 23:29
bajabongo: ale to przy wszystkich tych liczbach jest nawias otwarty? nie ma przy− 1 domkniętego? przecież
| | 11−3√5 | |
należy i te punkty |
| też.. czy nie? |
| | 2 | |
21 sty 23:32
3Silnia&6: przy zalozeniach mamy nierownosci ostre ( tak wiec otwarte ) − na rysunku nie jest to
zaznaczone.
21 sty 23:34
3Silnia&6: i jak mozemy domykac przedzial przy 1, skoro naszym celem byla ja wyrzucic z dziedziny
21 sty 23:35
3Silnia&6: −1*
21 sty 23:37
bajabongo: A tak rzeczywiście, źle spojrzałem. Ok, czyli x=1 należy.
dzięki za pomoc 3Silnia&6 !
21 sty 23:47