Matma ><
Mateusz: Oblicz pole rombu o obwodzie 40cm , w którym stosunek przekątnych jest równy 3:4


bok rombu jest równy a=10cm
Eta:
e, f −−− długości przekątnych rombu
a= 10 cm
| | f | | 3 | |
|
| = |
| to... f= 34*e to: 12f = 38
|
| | e | | 4 | |
przekątne w rombie dzielą romb na cztery przystające trójkąty prostokątne:
gdzie a −−− dł. przeciwprostokątnej
12f ,
12*e −−− dł. przyprostokątnych
z tw. Pitagorasa:
a
2 = (
12f)
2 + (
12e)
2
100 =
964e
2 +
14e
2
964e
2 +
1664e
2= 100
2564e
2 = 100
e
2 = 100*
6425 = 4*64
e= 2*8 = 16 cm to: f=
34*16= 12 cm
to: P=
12*e*f= ........ to już sam dokończ...