Mono + ekstrema lokalne
Bogdan: Mam wyznaczyć ekstrema lokalne + zbadać monotoniczność:
y=ln
2x−lnx
Więc:
1.
D:x∊(−
∞;0)U(0,+
∞)
2.
3.
Dy=Dy
,
4.
x∊(−
∞;0)U(0,+
∞)
Z tego:
2lnx−1>0
x>
√e
Dla x∊(
√e,+
∞) f.jest rosnąca
Więc dla: x∊(−
∞;0)U(0

}e}) f. jest malejąca
5..Warunek konieczny:
y
,=0
2lnx−1=0
x
o=
√2
6.Warunek dostateczny (tabela)
(−
∞,0) −−−−−−−,funkcja malejąca
(0,
√e −−−−−−−−,funkcja malejąca
√e 0,p[e}
(
√e,+
∞) +++++, funkcja rosnąca
| | 1 | |
Więc minimum to √e,(− |
| ) |
| | 4 | |
Dobrze to zrobiłem?
21 sty 21:06
Bogdan: Może ktoś to sprawdzić ?
+ Rozwiać moje wątpliwości np. jak mam równanie:
To biorę iloczyn mianownika i licznika "=0" czy wystarczy licznik "=0"
i jak analogicznie jest z nierównościami ( bo część rozwiązań się gubi ) tylko co jest do
czego?
Ktoś to usystematyzuje mi?
21 sty 21:48
3Silnia&6: Dziedzina jest zle. x > 0
21 sty 21:53
Dawid: Coś z dziedziną nie tak więc odpowiedź nie ta. Jak wygląda wykres logarytmu ?
21 sty 21:53
Bogdan: Fakt.... Ale mi wstyd....

Logarytm: x∊(0;+
∞) Ale gafa
21 sty 22:04
Bogdan: No dobrze,liczę dalej ,tylko ktoś mi odpowie na te pytania z 21:48 ? Gdyby nie błąd w
dziedzinie byłoby okej ?
21 sty 22:44
Bogdan: Czyli jak mam np. nierówność :
| 2lnx−1 | |
| >0 to rozdzielam na 2lnx−1>0 czy na (2lnx−1)x>0 rozwiązuje i biorę część wspólną? |
| x | |
21 sty 22:47
3Silnia&6: zawsze licznik i mianownik (2lnx − 1)*x > 0 (ale x>0 ,wiec mozesz przyjac 2ln x − 1 > 0)
21 sty 22:52
Bogdan: W sumie nic sie mi nie zmieniło oprócz tego ,że funkcja malejąca jest dla x∊(0;√e)
21 sty 23:07
Bogdan: + wyznaczyć wartość najmniejszą i największą tej funkcja dla x∊<1;e>
f(1)=0
f(e)=0
f
,(x)=0 dla x=
√e
21 sty 23:14
Granit: halo?
22 sty 07:30
Granit: ?
22 sty 16:32