Oblicz pole całkowite i objętość w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym.
zurawioza99: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma 6{5} cm i jest nachylona do podstawy pod
kątem 60 stopni. Oblicz pole całkowite i objętość. Bardzo proszę o pomoc, nie mam zielonego
pojęcia jak się zabrać do tego zadania. Jeszcze jakbyście mogli wytłumaczyć czemu tak a nie
inaczej ma być to bym po prostu była w siódmym niebie.
21 sty 21:04
dero2005:

dane: D
z trójkąta D, d, h liczymy h i d
d =
√D2 − h2 =
V = a
2h =
P
c = 2a
2 + 4ah =
21 sty 21:44