Grafy - podstawowe zadania (5 kobiet i ty do 22)
Madzia19:
Hej chłopaki,
czy moglibyście pomóc mi i moim koleżanką w zadaniach z grafów?
W nagrodę postaramy się jakoś odwdzięczyć.
Czasu niestety mamy od 20 − 22 dzisiejszego dnia.
sendfile.pl/pokaz/215654−−−wyx4 . html
Pozdrawiam.
21 sty 20:46
Madzia19: Mamy już takie:
1. 43
2. 3, 4
3. 3, 4
5.
6. 17
7.
8.
9.
10.
11.
12
13.
14.
15.
21 sty 21:19
Madzia19: Pytanie 4: Ile jest ciągów złożonych z m jedynek i n zer (n ›= m), takich że dwie
jedynki rozdielone są co najmniej trzema zerami
Pytanie 6: W grafie prostym o 7 wierzchołkach, jeden z wierzchołków ma stopień
2. Ile maksymalnie krawędzi może posiadać taki graf?
Pytanie 7: Ile jest nieizomorficznych, nieetykietownych grafów o 5 wierzchołkach i
7 krawędziach?
Pytanie 8: Pełny graf trójdzielny K50,70,20:
1. jest grafem Eulerowskim,
2. jest trójkolorowalny,
3. jest dwudzielny,
4. jest grafem Hamiltonowskim,
Pytanie 9 Jaka jest najmniejsza możliwa liczba krawędzi w grafie 100 wierzchołko−
wym o 2 spójnych składowych?
Pytanie 10 Który z poniższych grafów, o ile istnieje, może być narysowany jednym
pociągnięciem ołówka, tak, że każda krawędź jest rysowana tylko raz?
1. graf z 5 wierzchołkami o stopniach 0, 3, 3, 4, 5,
2. graf o dwóch spójnych składowych,
3. graf Kn,m,k,s gdzie n, m, k, s ›= 4 i n + m + k + s − nieparzyste,
4. graf K100.
Pytanie 12: Mamy trzy proste równoległe, na jednej zaznaczono 5 punkty na dru−
giej 4 a na trzeciej 3 punkty wybieramy 3 spośród podanych punktów i tworzymy
trójkąt, ile różnych trójkątów można uzyskać?
Pytanie 13: Ile jest krawędzi w pełnym grafie dwudzielnym K50,51
Pytanie 14: Ile krawędzi w pełnym grafie dwudzielnym K50,51 ma drzewo rozpinające
Pytanie 15: Na ile sposobów można pomalować etykietowany graf K3, 2 za pomocą
k ›= 5 kolorów
21 sty 21:43