Fizyka
Iza: Przepraszam że Was tak dręczę dzisiaj tymi zadaniami z fizyki ale nie mogę sobie z nimi
poradzić..
Nie mam pojęcia jak to zrobić : (
Pomoże mi ktoś?

Jaki ładunek przepływa w ciągu 1 minuty przez przewód o oporze 10 om, jeżeli do jego końców
przyłożono napięcie 20 V? Oblicz wartość energii wydzielonej w przewodzie.
22 lis 16:57
Iza: Wie ktoś jak to zrobić?
22 lis 17:27
Iza: jak to zrobić?
22 lis 17:32
Iza: ?
22 lis 17:48
Godzio:
t=1min=60s
R=10om
U=20V
2A*60s = q
120C=q z energią ktoś inny niech Ci pomorze
22 lis 17:58
Iza: E= P *t
P= U * I
P = 20 V * 2 a = 40 W
E= 40 W * 60 s = 2400J
dobrze to zrobiłam?
22 lis 18:04
Iza: Dzięki za pomoc Godzio : )
22 lis 18:04
Iza: Dobrze ja obliczyłam energie?
Mógłbyś mi sprawdzić? : )
22 lis 18:07
Godzio: tak
22 lis 18:08
Iza: Dzięki za pomoc : )
22 lis 18:11