matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Analiza:
Granice dla x−> 2
+
f(x)=(x−2)*e
1
x−2
Wychodzi symbol nieoznaczony [0*
∞
], więc zamieniam to tak:
e
1
x−2
f(x)=
liczę pochodne dla licznika i mianownika
1
x−2
1
e
1
x−2
*(
)'
x−2
f(x)=
1
(
)'
x−2
Teraz moje pytanie.. Mogę skracać pochodne, prawda?
21 sty 20:31
Ada:
Tak, przecież wyjdzie z tego to samo
A raczej powinno
21 sty 20:39